Tapahtumat


Lisätiedot ja ilmoittautumiset kaikkeen toimintaan ellei toisin mainita:
projektipäällikkö Maarit Kuoppala, maarit.kuoppala (at) gmail.com ja puh. 040 6766 039.

Muskarin, muksujumpan ja alakoululaisten liikuntakerhon loppukausi puoleen hintaan. Ilmoittautuminen lasten ja nuorten kerhoihin sähköpostilla.  Lue lisää Kerhot-välilehti.


Äitien hyvinvointisunnuntai 22.4.2018 klo 15-19

Hierontaa, hyvää ruokaa, vertaisseuraa, IHANAA vain äideille! Tule rentoutumaan!
Paikka: Kansalaistoiminnan keskus Leinikki Vantaalla, Leinikkitie 22 A, Vantaa, saapumisohjeet nettisivulla http://www.leinikki.net/yhteystiedot/
Ilmoittautumislinkki:https://link.webropolsurveys.com/EP/C7A6AA1C8CE100D6
Järjestänä on Vantaan autismin kirjo ry.
Lämpimästi tervetuloa!


Äitien ilta Yrjönkadun uimahallin tilaussaunassa 27.4. klo 18–21

Äitejä hemmotellaan tällä kertaa Yrjönkadun uimahallin tilaussaunassa (Yrjönkatu 21 b, 00100 Helsinki).  Saunomme, uimme, rentoudumme ja vaihdamme ajatuksia uimahallin kauniissa yksityistiloissa. Talo tarjoaa pyyhkeet ja kylpytakit. Uimahallin Café Yrjöstä voi tilata omalla kustannuksellaan ruokaa ja juomaa. Tilaukset suoraan kahvilasta viimeistään 24.4., www.cafeyrjo.net
Osallistujamäärä rajoitettu, osallistumismaksu on 5 e  ja ilmoittautuminen sitova. 
Ilmoittautumislinkki: 
https://link.webropolsurveys.com/EP/4EB140EAA0FBDFFC
Tervetuloa!Haku VAU:n Valtti-ohjelmaan on auki huhtikuun loppuun saakka


Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n koordinoimassa Valtti-ohjelmassa etsitään erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastusta. Haku Valtti-ohjelmaan vuodelle 2018 alkaa 1.3. ja päättyy 30.4.

Valtti-ohjelman hakijat voivat olla noin 6–23-vuotiaita. Ensisijalla ovat erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret, joilla ei entuudestaan ole säännöllistä liikuntaharrastusta. Ohjelmaan valittu lapsi tai nuori saa oman henkilökohtaisen Valtin, joka toimii ohjattavansa liikuntakaverina ja harrastuksen pariin saattajana. Valtit ovat pääasiallisesti liikunta-, kasvatus- kuntoutus- tai sosiaalialan opiskelijoita Valtti-ohjelman lukuisista yhteistyöoppilaitoksista eri puolilta Suomea. Valtti suunnittelee ohjattavalleen noin neljän liikuntakokeilukerran jakson, joka toteutetaan pääasiassa syksyllä.

Valtti-ohjelmassa pureudutaan vammaisten henkilöiden liikunnan harrastamiseen kytkeytyvään kysynnän ja tarjonnan ongelmaan; Perheet eivät tiedä, mitä ja missä heidän lapsensa voisi harrastaa, ja urheiluseuroissa luullaan, että vammaisia liikkujia ei kiinnosta seurassa harrastaminen tai pelätään oman osaamisen riittämättömyyttä.

Valtti-ohjelman toimivuudesta hyvä esimerkki on helsinkiläisen Oskun tarina. Osku oli 5-vuotias, kun hän sai nukkuessaan aivoinfarktin. Kun Osku heräsi nukutuksesta, ei hän pystynyt liikuttamaan muuta kuin vasemman käden pikkurilliä.


Valtti-video Oskusta ja Savate Clubista on katsottavissa https://www.youtube.com/watch?v=mvrSzB5YtlE&t=31s
Hakulomake Valtti-ohjelmaan niin perheille kuin opiskelijoille löytyvät https://www.vammaisurheilu.fi/ajankohtaista/valtti
Lisätiedot Valtti-ohjelmasta: VAU, lasten ja nuorten liikunnan suunnittelija Nina Peltonen, puh. 050 400 1532, nina.peltonen@vammaisurheilu.fi


Teemailta autismikirjon lasten omaisille to 31.5.2018 klo 17-19


Paikka: Autismi- ja Aspergerliitto ry Nuijamiestentie 3B, 00400 Helsinki 
Onko suunta hukassa? Mietitkö mistä voi saada apua arkeen?

Mitä tukea on olemassa? Mistä niitä haetaan?

Aiheena on perheille suunnatut erilaiset yhteiskunnan tuet, palvelut ja niihin ohjautuminen.
Asioita käsitellään käytännönläheisesti ja annetaan ohjausta tukien hakemiseen.
Asiantuntijoina MLL Lasten ja Nuorten Kuntoutussäätiöstä sosionomi YAMK Sirkka Kosunen ja kuntoutuksenohjaaja YAMK Virpi Hurula

Ilta järjestetään osana STEA:n rahoittamaa palveluohjausta perheille hanketta
ja se toteutetaan yhteistyössä Autismi- ja Aspergerliiton kanssa.
Ilmoittautumiset ja erityisruokavaliot 29.5. mennessä: Teemailta


Lisätiedot: katriina.siiskonen@autismiliitto.fi ja elina.vienonen@autismiliitto.fi


Vertaisilta vanhemmille Kilterin koululla Vantaan Myyrmäessä keväällä 2018

Autismin kirjon lasten ja nuorten vanhempien vertaisilloissa jaamme arjen haasteita ja vinkkejä niistä selviytymiseen. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille autismikirjolaisten vanhemmille, ei ennakkoilmoittautumista eikä lastenhoitoa. Tarjolla pientä purtavaa. Paikka: Kilterin koulu, luokka EN3, Iskostie 8, 02600 Vantaa, noin 350 m Myyrmäen asemalta. Aika:  25.1., 1.3., 5.4., 26.4. ja 24.5. kello 18.00-19.30. Järjestää Vantaan autismin kirjo ry. Vautas. Tervetuloa mukaan!

Nuorten toimintakalenterin Tallinnan risteily 12.5.2018

Lähde mukaan ikimuistoiselle etelän matkalle Tallinnaan! Lue lisää ja ilmoittaudu 18.4. kello 9:00 mennessä alla olevasta Nuorten toimintakalenterin kevään ohjelmiston linkistä.


Nuorten toimintakalenteri keväällä 2018

Nuoret ja nuoret aikuiset yksin tai kaverin / oman aikuisen kanssa tervetulleita mukaan! Toiminta on omakustanteista. Toiminta tarkentuu tammikuussa. Tee ehdotuksia sähköpostitse.

28.4. Korkeasaari
5.5. Suomenlinna 
Kokoontuminen Kauppatorille lippukassalle klo 14.00
12.5. Nuorten toimintakalenterin Tallinnan risteily 12.5.2018
Lähde mukaan ikimuistoiselle etelän matkalle Tallinnaan! Tapaamme aamulla Länsiterminaali 2:ssa, jonne pääsee kätevästi esim. raitiovaunuilla 7 ja 6T. Laivaan nousu päättyy klo 8:30, joten olethan ajoissa paikalla. 
Kokoontumispaikka on tuloaulan liukuportaiden vasemmalla puolella. Matkanjohtaja Eija (puh. 050 584 0657) noutaa liput ja jakaa ne klo 8:00-8:20. 
Laivamme Eckerö Linen m/s Finlandia lähtee klo 9.00. Yhdistys tarjoaa aamiaisbuffetin 8:30-9:30
Ryhmälle varataan yksi hytti yhteiskäyttöön, mutta jos joku matkustajista haluaa oman hytin, siitä täytyy mainita varauksen yhteydessä.
Saavumme klo 11:15 Tallinnan sataman A-terminaaliin, jonka ulkopuolella kokoonnumme heti laivasta päästyämme. Tallinnassa olo sisältää vapaata ohjelmaa. Voimme liikkua yhtenä ryhmänä kaupungin nähtävyyksiä katsoen, shoppaillen, kahviloissa tai hemmotteluhoidoissa käyden sekä yhteisellä sopimuksella yhteen palaten. Halutessa voidaan käydä vaikka Tallinnan eläintarhassa säästä riippuen. 
Paluumatka alkaa laivaan nousulla klo 18.00. Pidetään huolta, että olemme kaikki satamassa viimeistään klo 17:45.
Laivan aikataulu. Laivassa tulee olla viimeistään 30 min. ennen laivan lähtöä:
Meno klo 9:00-11:15
Paluu klo 18:30-21:00
Hinnat:
Matka: alle 6v maksutta, 6-17-vuotiaat 12€, aikuiset 20€
Aamiainen: yhdistys tarjoaa aamiaisbuffetin kaikille osallistujille
Hytti: 49€, yksi hytti varataan yhteiseen käyttöön (yhdistys maksaa) 
Sitovat ilmoittautumiset 18.4.2018 klo 9:een mennessä. Voit ilmoittaa useamman henkilön samalla ilmoittautumiskaavakkeella kuitenkin ryhmän maksimikoon ollessa 4.) Mukaan mahtuu 30 osallistujaa:
19.5. kello 14.00-15.00 Keilausta Talissa. Osallistumismaksu on 7 euroa/hlö sisältää kenkävuokran. Maksetaan Talin keilahallin kassalle. 26.5. Minigolfia, paikka ilmoitetaan lähempänä.
2.6. Linnanmäki. Kokoontuminen klo 14.00 Peacock-teatterin edessä.
9.6. retki.
Paikka sovitaan lähempänä.
Lisätietoja nuorten toiminnasta: Maarit Kuoppala, etunimi.sukunimi(at)gmail.com, puh. 040 6766 039. Tervetuloa!

Senioriryhmä isovanhemmille ja iäkkäämmille vanhemmille kevällä 2018

Vertaistapaamiset senioireille Autismi- ja Aspergerliiton toimistolla, Nuijamiestentie 3B, Helsinki Aika: torstait 25.1., 15.2., 22.3. ja 26.4. kello 17.00-19.00. Ryhmällä on myös postituslista, lisätietoja: yhdistystyöntekijä Maarit Kuoppala, etunimi.sukunimi(at)gmail.com, puh. 040 6766 039. Lämpimästi tervetuloa!

Vertaisryhmä vanhemmille Helsingissä syksyllä 2017 ja keväällä 2018

Peer group for parents • Встречи для родителеи • Waalidiinta foe koox

Autismin kirjon lasten ja nuorten vanhempien vertaistapaamisissa voi keskustella muiden vanhempien kanssa arjen haasteista ja huolista ja saada vinkkejä niistä selviytymiseen. Keskustelukieli on ensisjaisesti suomi, mutta vetäjissä on englannin, venäjän, arabian, kreikan ja ranskan taitoisia joten pienempiä keskusteluryhmiä syntyy usein myös näillä kielillä. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille pääkaupunkiseudun vanhemmille. Lapsille on erillinen tila ja hoitajat tilaisuuden ajaksi. Lämpimästi tervetuloa mukaan vertaistukiryhmän kokoontumisiin! Paikka: Töölön seurakunnan kerhotilat, Temppelikatu 16 B, Helsinki. Sisäänkäynti ei ole kirkon pääovesta vaan sivusta, Temppelikadun puolelta. Aika: lauantaisin 9.9., 30.9., 28.10., 25.11., 27.1., 24.2., 24.3., 28.4. ja 26.5. klo 14 -17. Lisätiedot: Niina Halonen-Malliarakis, niina.halonen-malliarakis(a)edu.hel.fi; Reetta Holopainen, reetta.holopainen(at)gmail.com, Anita Novitsky, anita.novitsky(a)vaestoliitto.fi ja Mustapha Mataich, mmataich(a)yahoo.com

Neurokirjon lasten stressi, haasteet ja arjen tuki (täynnä, jonosssa yli 5 henkilöä)

Mitä stressi on ja miten se vaikuttaa käyttäytymiseen? Mistä tunnistan oman stressitasoni tai erityisen lapseni stressitason nousun? Miten voin auttaa lastani stressitason säätelyssä? Entä jos stressi menee sittenkin yli? Koulutuksen jälkeen osallistujat testaavat menetelmää ja antavat siitä palautteen/kommentit sähköisellä lomakkeella. Testaus ja palautteen antamin vievät aikaa noin puoli tuntia.
Aika: lauantai 5.5.2018 klo 10.00-16.00
Paikka: Autismisäätiö, Jämsänkatu 2, Helsinki, kävelymatkan päässä Pasilan asemalta.
Hinta: 5 € / hlö yhdistysten jäseniltä ja 10 € / hlö muilta. Hinta sisältää materiaalit ja kahvit, lounas omakustanteisesti. Kouluttajana toimii projektipäällikkö Reetta Sollasvaara Autismisäätiöstä. Koulutus toteutuu, jos osallistujia vähintään 15. Koulutukseen otetaan korkeintaan 30 osallistujaa.
lmoittautuminen: 15.4.2018 mennessä maarit.kuoppala (at) gmail.com. Kerrothan viestissä nimesi, yhteystietosi sekä mahdollisen jäsenyhdistyksesi.

Autismin kirjon lasten perheiden omat Hoplop-vuorot

Pura perheesi kanssa viikonloppuaamuna ylimääräiset energiat HopLopissa! Paikka avataan autismin kirjon perheille yhtä tuntia muita asiakkaista aikaisemmin. Tule tapaamaan muita samassa elämäntilanteessa olevia perheitä ja leikkimään. Melutaso ja tungos ovat tavallista maltillisemmat, eikä kenellekään varmasti tarvitse selitellä oman lapsensa käytöstä. Ei ennakkoilmoittautumista. Maksat normaalin sisäänpääsymaksun, ja leikkiaika on rajaton. HopLop Suomenoja Espoossa Aika:  sunnuntait 21.1. 18.2., 18.3., 15.4. ja 20.5. kello 9.00-10.00 Paikka: HopLop Suomenoja, Finnoonlaaksontie 9, Espoo (Merituulen kauppakeskus) Verkkosivut: https://www.hoplop.fi/puistot/espoo-suomenoja Järjestäjänä on Espoon Autismi- Aspergeryhdistys ry.

Vertaisryhmä Järvenpäässä keväällä 2018

Vanhempien vertaisryhmä Järvenpäässä Sahan koululla, osoite Puistotie 83, Järvenpää. Aika: ma 15.1., ma 19.2.,  ke 7.3., pe 13.4., ke 2.5. ja ti 22.5. klo 18-20  Tervetuloa mukaan! Tarjolla kahvia, teetä, pientä purtavaa, ei lastenhoitoa. Järjestää Suomen Autismiyhdistys ja Vantaan autismin kirjo ry.

Perheuinnit keväällä 2018

Siltamäen uimahallin lämpöisessä altaassa lauantaina 03.02, 03.03, 07.04 ja  05.05. klo 18.30 alkaen (ostoskeskus, Jousimiehentie 3, Helsinki). Ei ennakkoilmoittautumista, maksu 5 euroa/perhe maksetaan käteisellä paikan päällä, varaathan tasarahan! Halli on varattu pelkästään autismiyhdistysten käyttöön.

Vertaisillat vanhemmille Espoossa keväällä 2018

Autismin kirjon lasten ja nuorten vanhempien vertaistapaamisissa jaamme arjen haasteita ja vinkkejä niistä selviytymiseen. Tilaisuus on maksuton ja avoin kaikille autismikirjolaisten vanhemmille. Sekä ensikertalaiset että konkarikävijät ovat tervetulleita. Paikka: Entressen kirjasto, Sininen huone, Siltakatu 11, 02770 Espoo. Aika: Joka kuukauden toisena maanantaina 8.1., 12.2., 12.3.9.4. ja 14.5. klo 18.00-19.30. Järjestää Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys ry.

Keilaus keväällä 2018

Keilausta Talin keilahallissa (Huopalahdentie 28, 00350 Helsinki) lauantaisin 20.1., 10.2., 10.3., 14.4. ja 19.5. kello 14.00-15.00. Osallistumismaksu on 7 euroa/hlö sisältää kenkävuokran. Maksetaan Talin keilahallin kassalle. Lisätietoja yhdistystyöntekijältä: Maarit Kuoppala, etunimi.sukunimi(at)gmail.com, puh. 040 6766 039. Tervetuloa.

Virkisty Haltiassa -retki vanhemmille su 20.5. kello 11.45-16.00

Vanhempien metsäretki ja tutustuminen luontokeskus Haltiaan su 20.5. klo 11.45 - 16:00. Tämän jälkeen lounas vertaisseurassa. Voit tulla yksin tai yhdessä puolisosi kanssa, mutta ilman lapsia. Syödään rauhassa.
Osallistumismaksu: 5 € sisältää lounaan ja opastuksen Luontokeskus Haltiaan lyhyen kävelyretken jälkeen. Kokoontuminen Haltian edessä kello 11.45. Mukaan mahtuu 25 henkilöä.
Lisätiedot: maarit.kuoppala(at)gmail.com.
Ilmoittautuminen viimeistään 10.5. lomakkeella:  https://link.webropolsurveys.com/EP/3D239E8DCCE1B869

Perheretki Villa Elfvikiin Kiertävän luontokoulu Naakan opastamana 27.5. kello 13:00 alkaen. 

Tukikohtana Uikunpesä, jonne voi jättää varusteita ja tarvittaessa pitää sadetta. Meille on varattu rakennus Villa Elfvikin pihapiiristä klo 12–16. Ohjelmassa on opastettu retki lintutorniin klo 13- n.14.30. Nautimme eväitä mukavassa seurassa klo 15:00–16:00.
Järjestäjä Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistys ry.
Ilmoittautuminen 18.5. mennessä alla olevasta linkistä 
https://link.webropolsurveys.com/EP/2EFEB24E6C9045A2

Isien ilta -tilaisuus Isosaaressa lauantaipäivänä 9.6.2018 

Tule saunomaan ja tutustumaan Isosaareen http://visitisosaari.fi/. Saunavuoro on varattuna klo 12:30-15:30 pienessä rantasaunassa. Lähtö Kauppatorilta (ks. http://visitisosaari.fi/laivaliikenne/). Laivalipun meno-paluu hinta 25 € (omakustanteinen). Matkan kesto n. 50 min. suuntaansa. Vertaisohjaajana on Jari Eronen.
Voit saapua kolmella eri laivavuorolla: klo 9, jos haluat osallistua opastetulle saarikierrokselle (klo 10:00, kesto 1,5 h, hinta 15 €), klo 10:30, jos haluat lounastaa saaren ravintolassa (buffet n. 15-20 €. Myös tilausannoksia) tai klo 12:30, jos haluat vain saunoa. Sauna on noin 200 m päässä laivarannasta. Muut maksut kuin sauna ovat omakustanteisia. Ota omat saunajuomat ja pyyhe mukaan. Paluu 15.45 laivavuorolla. Ilmoittaudu 5.6. mennessä alla olevasta linkistä. Mukaan mahtuu 10 ensimmäistä.
Linkki ilmoittautumiseen: https://link.webropolsurveys.com/EP/5F0BC3D0F8D9FB2B

Katso myös Kerhot-välilehti!

Lisätiedot ja ilmoittautumiset (ellei toisin mainita): yhdistystyöntekijä maarit.kuoppala (at) gmail.com tai puh. 040 6766 039. Jätä tarvittaessa soittopyyntö.
Erityismuskarit, Annantalon taidekurssit, Mahdollisuus lapselle ry:n kokoama erityisryhmätoiminta ja muu muiden järjestäjien erityislasten kerhotoiminta Katso Kerhot-alasivu.

Ratsastusta kaikenikäisille

Vantaanpuiston Ratsutalli järjestää erityistä tukea tarvitseville ratsastajille omat tunnit, joissa on maksimissaan vain viisi ratsastajaa. Omaa avustajaa ei tarvita, tallilla on aina riittävä määrä avustajia. Tunti sisältää hevosen hoitoa ja terapiatyyppistä ratsastusta, johon kuuluu mm. jumppaamista hevosen selässä. Opettajana toimii fysioterapeutti, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja Emmi. 10 tunnin kausikortti erityisryhmätunneille maksaa 400 euroa. Lisätietoja: puh 040 207081169 / Leena tai puh 040 205676107 / Hanna. www.vantaanpuistonratsutalli.fi

Sosiaaliturvan tarkistuslista 


Sosiaaliturvan tarkistuslista on päivitetty vuoden 2018 etuusmuutosten mukaiseksi. Se muistuttaa, mitä tukia ja palveluita on tarjolla. Tarkista omat etuutesi: http://www.eapn.fi/sosiaaliturvan-tarkistuslista-paivitetty/

Helsingin Autismi- ja Aspergeryhdistys vieraili HUS Apuvälinekeskuksessa / Tietoteekissa elokuussa 2017

Lue muistio kommunikointiapuvälineistä

Opas henkilökohtaisen avun hakemisesta

Assistentti.infon opas henkilökohtaisen avun hakemisesta:
http://www.assistentti.info/images/Opas_henkilokohtaisen_avun_hakemisesta_23_9.pdf

Henkilökohtainen avustaja mahdollistaa itsenäisen elämän

-kirjoitus Autismilehdessä,lue pdf

Autististen lasten vanhempien kokemuksia perheen saamasta tuesta

Eija Vihantavaaran Pro gradu -tutkielma: http://tampub.uta.fi/bitstream/handle/10024/96811/GRADU-1426777263.pdf?sequence=1